آیا سونی به سود دهی در صنعت موبایل خواهد رسید؟

ساخت وبلاگ

در بین ماه های مارس و ژوئن سال 2019 و به خصوص روز های 31 تا 30 این دو ماه، شرکت سونی تنها موفق به فروش 900 هزار عدد تلفن همراه هوشمند شده بود و این اولین باری بود که سونی فروشی کمتر از یک میلیون عدد تلفن همراه را در یک سه ماهه آن هم از زمان شروع فروش گوشی های هوشمند تحت برند سونی تجربه کرده بود. دلیل این امر را می توان در بی رحمانه بودن سیاست های شرکت های چینی و خیزش عظیم آنها برای تصاحب بازار عنوان کرد، جایی که سونی مجبور شد تا بر خلاف صنعت گیمینگ خود، از ارائه محصولاتش در کشور آمریکا خود داری کند تا بیش از این ضرری متحمل این شرکت نشود. با توجه به شرایط فوق می توان از هم اکنون اعلام کرد که صنعت موبایل شرکت سونی را مرده باید فرض کرد.

آیا سونی به سود دهی در صنعت موبایل <strong>خواهد</strong> <strong>رسید؟</strong>

در ماه می، آقای کنشیرو یوشیدا (Kenichiro Yoshida)، مدیر عامل جدید شرکت سونی اعلام کرده بود که توسعه و نگهداری بخش موبایل برای این شرکت یک امر ضرروی است و همچنین در ادامه گفته بود که

“این صنعت برای تولید و عرضه بخش سخت افزاری سونی یک امر انکار ناپذیر است”.

از آنجایی که نسل جدید و جوان دنیا دیگر تمایلی به تماشای تلویزیون نداشته و از ابتدا به دنبال گوشی های هوشمند است، آقای یوشیدا اشتباه نمی گوید اما بزرگترین سوال این است که سونی چگونه قرار است ورق را به نفع خودش برگرداند؟

سقوط عظیم سونی

شرکت سونی از سال 2001 وارد صنعت ساخت و عرضه تلفن همراه شد و این کار را با شرکت سوئدی اریکسون که پیش از این هم به موفقیت هایی دست یافته بود شروع کرد و از ایده ترکیب واکمن های خود با تلفن های همراه این شرکت برای اختراع محصولات جدید به ویژه در زمینه موسیقی و عکاسی استفاده کرد.

سال 2007 دوران اوج شرکت اریکسون با در اختیار داشتن 9 درصد از سهم فروش گوشی هایش به صورت جهانی بود که در آن زمان 103.4 میلیون تلفن همراه را به بازار های جهانی عرضه کرده بود. اما با روی کار آمدن محصولی مانند آیفون و ظهور سیستم عامل اندروید صحنه رقابت برای همیشه عوض شد و این دو مورد موی دماغ شرکت سونی و اریکسون شدند. عدم کنترل بر شرایط و ارتقا گوشی ها به تلفن های همراه هوشمند، مشارکت دو شرکت سونی و اریکسون را از همان سال دچار مشکلاتی کرد اما با این حال این همکاری تا سال 2011 دوام آورد.

آیا سونی به سود دهی در صنعت موبایل خواهد رسید؟

جدا شدن از برند اریکسون باعث شد تا سونی از نام شرکت خودش بر روی محصولاتش استفاده کرد و برند اکسپریا از دل این سیاست ها بیرون آمد که باعث شد تا سونی دوباره به بازار های جهانی باز گردد. در سال 2012 شرکت سونی بیش از 34.3 میلیون تلفن همراه هوشمند در سراسر دنیا به فروش رساند که همین رقم در سه ماهه چهارم آن سال سونی را به یکی از چهار تولید کننده بزرگ تلفن همراه دنیا تبدیل کرد. در سال 2014 این شرکت موفق به فروش بیش از 40 میلیون تلفن همراه در سرتاسر دنیا شد اما روند سقوط سونی از همان سال شروع شد.

مارپیچ سقوط

در حالی که پیش بینی شرکت سونی به طرز عجیبی فروش 4 میلیون تلفن همراه را برای امسال در نظر گرفته است، ممکن است در همین جا این سوال پیش بیاید که چرا این مورد نگران کننده است و مشکل تلقی می شود؟ باید دو فاکتور مهم را برای این مورد در نظر بگیریم: اول، هزینه فروش این تعداد گوشی چقدر خواهد بود و دوم، صنعت موبایل چقدر برای سونی ارزش دارد؟

سونی در سال 2018 تعداد 6.5 میلیون تلفن همراه را به فروش رساند، که 879 میلیون دلار هزینه در بر داشت. این رقم تنها 1 درصد از کل بازار جهانی را شامل می شود. این اتفاق باعث ایجاد مشکلات بسیاری شد که در ابتدا باعث جلوگیری از داشتن سهمی از بازار های جهانی توسط سونی شد و پس از آن سونی را وادار کرد تا هزینه های تولید گوشی های هوشمندش را برای عدم ضرر بیشتر کاهش دهد. ضرر هایی مانند این موارد در آینده باعث می شود تا شرکت سونی برای همیشه بخش موبایل را تعطیل کند.

سونی هرگز با شرکتهای بزرگ مشارکت معنادار یا طولانی نداشته است

کاهش فروش محصولات بدین معنی است که موبایل های کمتری از شرکت سونی در بازار موجود است و همچنین هواداران کمتری برای دفاع از این برند.

دامنیک سانبو (Dominic Sunnebo) مدیر تحلیل بازار مصرف کننده در Kantar می گوید:

“میانگین عمر استفاده از گوشی های هوشمند شرکت سونی اکنون 27 ماه است و تنها 28 درصد از دارندگان این محصولات از آنها رضایت دارند که این رقم برای محصولات شرکت هواوی به 40 درصد می رسد.”

اشتباه سونی کجا بود؟

استراتژی سونی برای عرضه گوشی های پرچمدار به صورت شش ماهه است، در صورتی که این چرخه برای سایر تولید کنندگان یکساله است و به نظر می رسد این مورد هیچ توفیری برای سونی نداشته است و حتی در افزایش هزینه های عملیاتی ساخت گوشی نیز نقش زیادی داشته است. قیمت بالای محصولات نسبت به سایر گوشی های هوشمند موجود در بازار یکی دیگر از دلایل سقوط شرکت سونی است اما موارد دیگری نیز در این مورد به خصوص وجود دارد که علاقه به محصولات سونی را کاهش داده است.

دلیل عدم موفقیت شرکت سونی در بازار ایالات متحده آمریکا به وضوح قابل توضیح است: هیچگاه همکاری طولانی مدت و پایداری با اپراتور های موبایل آمریکا و سونی وجود نداشته است. امروزِ که فروش گوشی های آنلاک شده محبوبیت بسیار زیادی بدست آورده است نیز نیازمند همکاری با اپراتور های خارجی است و باید گوشی های شما در فروشگاه های آنها موجود باشد تا بتوانید فروش بالایی را تجربه کنید. یکی از بزرگترین شرکت های عرضه کننده گوشی های آنلاک شده در آمریکا که بسیار هم در این زمینه موفق بوده است شرکت وان پلاس است که محصولاتش را می توان در بسیاری از فروشگاه های مرتبط با اپراتور ها پیدا کرد و این سیاست جدید را برای فروش به کمک اپراتور ها پیش گرفته است. مورد عجیب دیگر غیر فعال کردن سنسور اثر انگشت در گوشی های ارسال شده برای کشور آمریکا در یک بازه زمانی بود.

گوشی های هوشمند شرکت سونی هیچگاه محصولات بد یا ضعیفی نبودند. به طور مثال محصولی مانند اکسپریا XZ2 کامپکت از سوی منتقدان امتیازات خوبی دریافت کرد اما فروش این گوشی اصلا خوب نبود و همین مورد باعث شد تا اکنون بازار گوشی های کامپکت دیگر مرده محسوب شود. محصولات دیگری مانند سونی اکسپریا XZ3 و صفحه نمایش بزرگ OLED آن نیز از موارد موفقیت آمیز شرکت سونی هستند. اما آخرین گوشی تولید شده این کمپانی به نام اکسپریا 1 به طور مشترک دو مشکل اصلی سونی را با خود یدک می کشد.

آیا سونی به سود دهی در صنعت موبایل خواهد رسید؟

با قیمتی در حدود 950 دلار، سونی اکسپریا 1 می خواهد به جنگ محصولاتی مانند اپل آیفون XS Max، سامسنونگ گلکسی S10 Plus و حتی گوگل پیکسل 3XL برود، اما این کار شدنی نیست. با اینکه سونی یکی از برترین تولید کنندگان سنسور دوربین برای گوشی های هوشمند است اما گوشی های این شرکت در بحث دوربین به هیچ عنوان بهینه نیستند (استفاده از حالت دستی در دوربین به حساب نمی آید). اگر زمانی نیاز به مدرکی دال بر اینکه چقدر کارایی بخش نرم افزاری دوربین در عکاسی با گوشی های هوشمند تاثیر دارد نیاز داشتید، کافیست تا یکی از گوشی های سونی را تست کنید.

تا زمانی که مردم گوشی های شما را نخرند ساخت گوشی های خوب کافی نیست.

سانبو می گوید:

“در سال های گذشته، گوشی های شرکت سونی به خاطر دوربین های خوبشان به فروش می رسید”اما رقابت در این فضا آن هم به خاطر تمرکز بر روی تنها دوربین باعث شده است تا قدرت از دست سونی خارج شود.”

یکی از بخش های بسیار موفق و سود آور شرکت سونی همان بخش ساخت و عرضه سنسور های تصویری است، اما طعنه آمیز است که سود آوری در این بخش به معنی تامین نیاز شرکت های رقیب مانند هواوی است. این در حالی است که شرکت سونی می تواند با بهینه سازی بخش نرم افزاری و سخت افزاری دوربین گوشی های خودش، ورق را برگرداند و شرایط را عوض کند.

چاره سونی چیست؟

در حالی که من در حال نوشتن این مقاله هستم، شرکت سونی تا کنون قدم های مثبتی برای تغییر این شرایط برداشته است. آنها جلوی نرم افزار های اضافی و ناکارآمد را گرفته اند و رابط کاربری خودشان را سریع تر و روان تر کرده اند و بیشتر و بیشتر به سمت اندروید خام پیش رفته اند. تمرکز بر روی کیفیت تصویر و پشتیبانی از فرمت های سینمایی نیز حرکت هوشمندی از سمت سونی است.

سانبو می گوید:

“در بحث کیفیت تصویر هنوز هم هستند مشتریانی که روی محصولات سونی حساب می کنند.”

اما حتی بهبود در بحث دوربین و قیمت گذاری به صرفه برای مشتریان نیز کار سونی را ساده نمی کند، برای این کار سونی همچنان راه طولانی در پیش دارد. تا زمانی که مردم گوشی های شما را نخرند ساخت گوشی های خوب کافی نیست. این جمله بدین معنی است که بازگشت به بازار گوشی های هوشمند نیازمند بازاریابی قدرتمند است.

یکی از فرصت هایی که به نظر می رسد سونی هیچگاه از پتانسیل آن برای فروش گوشی های خودش استفاده نکرده است محصول موفق پلی استیشن است. گوشی اکسپریا Play شکستی بزرگ برای سونی بود، اما این مورد تنها به خاطر اشتباه در اجرای آن بود وگرنه ایده اصلی ش هیچ مشکلی نداشت. زمان اکنون بر وفق مراد سونی است چرا که گوشی های گیمینگ و سرویس های بازی مبتنی بر استریم به تازگی در دل مردم جا با کرده اند و موقعیت بسیار خوبی را برای این شرکت فراهم نموده اند. اما موفقیت در این زمینه نیازمند همکاری مستقیم با بازی سازان و توجه ویژه به این صعنت است تا امکان پیروزی در آن را افزایش دهد. اما با توجه به شرایط فعلی به نظر می رسد که سونی توجهی به آنها ندارد.

در هر حال، مهم نیست که سونی چه راهی را در پیش بگیرد، متقاعد کردن مردم به خرید دوباره محصولات شرکت سونی کار سختی خواهد بود. حقیقت این است که برای این کار باید سرمایه گذاری عظیمی انجام شود تا سونی را دوباره به بازار سود رسانی در بحث موبایل های هوشمند برگرداند و این چیزیست که سونی فعلا در جهت مخالف آن حرکت می کند.

نظر شما در این باره چیست؟

[تعداد: 10    میانگین: 4.6/5]
vbiran انجمن ها...
ما را در سایت vbiran انجمن ها دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان vbiran بازدید : 246 تاريخ : يکشنبه 20 بهمن 1398 ساعت: 16:31